Friday, 19 August 2016

French food Friday...Gratin de Pain perdu aux Pommes et Poires


recipe and photo from here

Bonjour from a sunny SW France,

We are also on the lookout from recipes that use up left over baguettes as there is only so much bread the ducks can eat. Note we use baguette but any bread will do. Note the recipe appears in it's original version with an English version below.

GRATIN DE PAIN PERDU AUX POMMES ET POIRES

Temps de préparation : 20 minutes
Temps de cuisson : 20 minutes
Moment de consommation : Déjeuner

Liste des ingrédients

Banette moisson (18 tranches légèrement rassis)
Beurre (50 g)
Cannelle en poudre (1 c. à café rase)
Lait (30 cl)
Oeufs (5)
Poire (2)
Pomme (2)
Sucre (100 g)                     

Etapes de préparation

Pour 6 personnes

1- Lavez et séchez les poires et les pommes et coupez-les en quatre. Retirez les cœurs et coupez chaque quartier en deux ou trois.
2- Battez les œufs en omelette avec la cannelle dans une assiette creuse. Faites chauffer le lait avec la moitié du sucre. Aux premiers frémissements retirez-le du feu et versez-le dans une assiette creuse.
3- Préchauffez le four th 8 (240°). Beurrez un plat à gratin. Trempez rapidement les tranches de pain brioché dans l’œuf battu puis dans le lait sucré. Rangez les tranches de pain dans le plat à gratin en les intercalant avec des lamelles de poires et de pommes.
4- Quand le plat à gratin est rempli, mélangez le reste de lait et le reste d’œuf battu en fouettant bien et versez cet appareil dans le fond du plat.
5- Enfournez et faites cuire 15 minutes. Saupoudrez alors du reste de sucre cristal et poursuivez la cuisson 5 minutes.
Sortez le gratin du four et servez aussitôt.

Serves 6
Ingredients18 slices slightly stale bread50g Butter 1 tsp ground cinnamon
300nl milk5 Eggs 2 Pears2 Apples100g Sugar 
Preparation1- Wash and dry apples and pears then  cut them into quarters. Remove the core and cut each quarter in two or three.
2 Beat the eggs with cinnamon in a bowl. Heat the milk with half the sugar. When it starts to simmer  remove it from the heat and pour into a bowl.
3. Preheat the oven to 240°. Butter a gratin dish. Quickly dip the slices of brioche bread in beaten egg and then in the sweet milk. Arrange the bread slices in the baking dish by alternating with pears and apple slices.
4- When the baking dish is filled, mix the remaining milk and the remaining beaten egg whisk well and pour into the dish containing the bread and fruit.
5. Bake for 15 minutes. Remove from the oven, Sprinkle with the remaining sugar and cook 5 minutes.
Remove the gratin from the oven and serve immediately.

bonne fin de semaine à tous, Leeann

1 comment:

  1. Children raising funds for their school stopped by yesterday to sell us a brioche loaf and I plan on making bread and butter pudding with it tonight! Thanks for a new twist on an old favourite.
    bon weekend.

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