French Food Friday...Tarte au citron meringuée
recipe and photo from here
Bonjour mes belles,
This post is a bit later than usual as we were working late last night. The weather is warming up here so I thought that a nice light dessert was in order.....
Tarte au citron meringuée
Ingrédients
- 1 citron jaune
- 40 g de farine de blé
- 50 cl de lait
- 4 œufs
- 1 pâte brisée
- 75 g de sucre en poudre
Recette
Préchauffez le four à 200°C (th.7). Foncez un moule à tarte avec la pâte brisée. Faites-la cuire à blanc pendant 15 à 20 minutes à 180°C.(th.6)
Lavez très soigneusement le citron et prélevez-en les zestes. Faites bouillir le lait parfumé avec les zestes.
Mélangez la farine, le sucre semoule et les jaunes d'œufs dans un saladier.
Une fois tiédi, versez le lait parfumé au citron dans le saladier.
Ajoutez encore le jus d'un citron.
Versez ce flan sur la pâte à demi-cuite. Faites cuire à four moyen (160°C -th.5) pendant 20 minutes.
Réalisez une meringue italienne. À l'aide d'une poche à douille, décorez la tarte de cette préparation.
Passez au grill (270°C - th.9) pendant 2 minutes. La meringue doit prendre une couleur légèrement dorée
Ingrédients
• 1 lemon
• 40 g of flour
• 500 mls of milk
• 4 eggs
• 1 pastry
• 75 g of powdered sugar
Method
Preheat oven to 200 ° C (th.7). Line a pie dish with the pastry. Cook it until it turns white, this takes 15 to 20 minutes at 180 ° C (gas mark 6)
Wash the lemon thoroughly and zest the lemon. Boil the milk flavored with zest.
Mix flour, granulated sugar and egg yolks in a bowl.
Once warm, pour the lemon-scented milk in the bowl.
Now add the juice of a lemon.
Pour the custard in the pastry lined tin. Bake in a moderate oven (160 ° C-th.5) for 20 minutes.
Make an Italian meringue. Using a pastry bag, decorate the pie with this mixture.
Place under the grill (270 ° C - th.9) for 2 minutes. The meringue should be a light golden color.
bon appetit à tous, Leeann x
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