Friday, 21 December 2012

French Food Friday...Orangettes au chocolat


 

photo and recipe from here 

I love the combination of orange and chocolate and since we have a lot of oranges at our house this week, we are making orangettes au chocolat.
 
Note the original version of the recipe appears first and the english version below....

 
Temps de préparation : La veille : 30 min Le jour même : 1 heure
Temps de cuisson : 45 minutes
Pour 6 personnes

INGREDIENTS

  • 8 belles oranges non traitées
  • 600 g de sucre fin
  • 80 cl d'eau
  • 2 cl de jus de citron
  • 230 g de chocolat noir

PREPARATION

- Rincez les oranges sous l'eau.
- Découpez chaque fruit en deux et glissez un couteau à lame souple entre la chair et la peau afin de récupérer les peaux d'oranges.
- Recouvrez-les d'eau citronnée pendant 5 minutes.
- Portez le tout à ébullition et laissez cuire 10 minutes à petits bouillons.
- Égouttez les oranges en conservant l'eau de cuisson.
- Ajoutez 300 grammes de sucre dans l'eau parfumée.
- Portez à ébullition.
- Pendant ce temps, grattez l'intérieur des peaux d'orange et enlevez toute la partie blanche.
- Découpez chaque peau en bâtonnets de taille régulière et disposez-les dans une boîte en plastique.
- Versez le sirop bouilli sur ces bâtonnets.
- Laisser macérer le tout une journée.
- Égouttez les oranges à nouveau en conservant le sirop.
- Mélangez 75 grammes de sucre au sirop et portez à ébullition. Puis versez sur les orangettes et égouttez.
- Répétez cette opération quatre fois.
- Égouttez les bâtonnets d'orange sur une grille.
- Faites fondre le chocolat au bain-marie. Trempez les orangettes dans le chocolat fondu en laissant 1 cm d'orange confite apparent.
- Faites durcir sur une grille.
- Conservez au frais mais pas au réfrigérateur.
- Vous pouvez procéder de la même façon avec des pamplemousses, des mandarines ou des citrons doux.

English version.......

Preparation time: The day before: 30 min same day: 1 hour
Cooking time: 45 minutes
Serves: 6 people
 
INGREDIENTS

     8 beautiful untreated oranges
     600 g fine sugar
     80 cl of water
     2 cl of lemon juice
     230 g of dark chocolate

PREPARATION

- Rinse the oranges in water.

- Cut each fruit in half and slide a knife between the flesh and smooth skin to recover the skin of oranges.

- Cover with water and lemon juice for 5 minutes.

- Bring to a boil and cook for 10 minutes on low heat.

- Drain oranges keeping the cooking water.

- Add 300 grams of sugar in scented water.

- Bring to the boil.

- Meanwhile, scrape the inside of the orange peel and remove all the white portion.

- Cut each skin into regular size sticks  and place them in a plastic box.

- Pour the boiled syrup on the sticks.

- Marinate all day.

- Drain the oranges again keeping the syrup.

- Mix 75 grams of sugar syrup and bring to a boil. Then pour on orangettes and drain.

- Repeat this four times.

- Drain the orange sticks on a baking rack
- Melt the chocolate in a bain-marie. Dip in melted chocolate orangettes leaving 1 cm candied orange exposed.

- Harden on a baking rack.

- Store in a cool place but do not refrigerate.

- You can do the same with grapefruit, mandarins or sweet lemons ..

......bon vendredi à tous, Leeann x

3 comments:

  1. Love love your blog! Avid follower and I just added you to my blogs blog role. Stop by sometime.
    www.ParisCoutureAntiques.blogspot.com

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  2. Delicate & gorgeous! Two of my favorite favors together. What an inspirational way to indulge ;-)

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  3. Have always loved these...thanks for the recipe and thanks for all of your inspiring posts...one of my favorite places to land.
    Joyeux Noel to you and yours!

    Jermaine

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